27 Ocak 2014 Pazartesi

Efsana-Bir "Barbaros" Romanı

Kitap Adı: Efsane
Yazar: İskender Pala
Yayınevi: Kapı Yayınları
Sayfa Sayısı: 379 Sayfa
Benim Puanım:  8/10


Efsane' nin Konusu

Hani hemen herkesin hayatını merak ettiği, ya da hayatını öğrendikten sonra hayranlık duyduğu ya da daha sadece adını duyunca bile saygıyla önünü iliklediği kişiler vardır ya; işte bu kitapta benim için o şekilde olan kişilerden birini Barbaros Hayrettin Paşa' yı yani namı diğer Kızıl Sakal' ın hikayesi... Kitabın en başında sizi Barbaros' un asıl adı olan Hızır ile tanıştırıyor; ailesini abisi Oruç Reis' i, babasını, babasının neden onu denizlerden uzak tuttuğunu... Sonra nasıl denizlere aşık olmaya başladığını, nasıl Kaptan-ı Derya olduğunu, nasıl adından hem saygı hem de korkuyla bahsedildiğini anlatıyor. Aralarda bir soluk almanız için bir de aşk hikayesi sıkıştırılmış. Sıkıştırılmış dediysem öyle basit oku geç değil; adeta tüm bir olay örgüsünün içine sindirilmiş bu hikaye. Adeta aşk hikayesi olmaktan çıkıp, Barbaros' un yaşadığı dönemdeki diğer ülkelerdeki durumları bize özetleyen birer yardımcı kahraman olmuşlar. 

Kitap Hızır ile başlıyor, Hızır Reis, Barbaros Hızır Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa ile ilerleyerek size sıkmadan güzel bir tarih romanı, biyografi romanı sunuyor.

Resim bana aittir :)

Kitap nasıl ilerledi, bana neler kattı?

Kitap en başında oldukça durağandı, olayların nasıl bağlanacağını merak ederek azcık sıkılarak ilerledi. Ancak ilerledikçe bütün konular içiçe girmeye, bir bütün olmaya başladı. Kısaca bir İskender Pala klasiği... Şahane...

Bana neler kattı dersek;

  1. Kendisi hakkında pek bir şey bilmediğim deyim yerindeyse bir çok isim arasında sessiz kalan kahramandı. Bu yüzdendir belki de kendisi hakkında bildiğim az buçuk şeylerden bile kendisine olan saygım. Bu kitap benim gerçekten doğru bir kişiye saygı duyduğumu görmemi sağladı. Öbür yandan tarihi bir roman olduğundan tarihi bilgimi de pekiştirmemi sağladı.
  2. Vee tabiki Kış Şenliği Etkinliğinin ikinci ayında bana 13. kategoriyi tamamlayıp 25 puan kazanmama yardımcı oldu :)



Kitaptan Alıntı

"Deniz ufkunda top sesleri nerden geliyor?
 Barbaros, belki donanmayla seferden geliyor!

 Adalar' dan mı? Tunus' tan mı, Cezayir' den mi?
 Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi

 Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor;
 O mübarek gemiler hangi seherden geliyor?

Yahya Kemal Beyatlı"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder